top of page
TEIJO

Teijon Ruukkikylien rautaruukkihistoria on jättänyt rikastuttavan jäljen alueen rakennusperintöön ja maisemaan. Alueen nähtävyyksiä ja alueita voi käydä ihastelemassa omatoimisesti ulkopuolelta  tai voit liittyä mukaan opastetulle elämyskierrokselle.

Teijo

Teijon pieni kivikirkko

Teijon kirkko

Suomen pienin kivikirkko (1829) palvelee tiekirkkona. 

Telakkatie 1

25570 Teijo

Teijon kartanon kivijalkaa

Teijon kartano

Kartanon vuonna 1770 valmistunut päärakennus ja sitä ympäröivä puisto sivurakennuksineen ovat yksityisaluetta, mutta niiden ympäristössä voit aistia historiallista kartanotunnelmaa.

Teijon Kartano

25570 Teijo

Teijon Masuuni, tiili.jpg

Teijon Masuuni

Taiteen ja kädentaitojen keskus vanhan ruukkikylän sydämessä Teijon kansallispuiston kupeessa, vuonna 1686 perustetulla ruukin masuunilla.


Galleria, kahvila, taide- ja käsityöputiikki sekä käsityöläispuoteja historiallisessa merellisessä ruukkimiljöössä Teijon Kartanon ja kirkon vieressä. Näyttelytiloissa nähdään vaihtuvia korkeatasoisia taidenäyttelyitä, joihin on yleisöllä vapaa pääsy.
Järjestämme myös opastettuja kulttuuri- ja historiakierroksia ryhmille Teijon ruukissa ja järjestämme tapahtumia ympäri vuoden.


Telakkatie 17

25570 Teijo 

Kulttuurimeijeri.jpg

Teijon Kulttuurimeijeri

Teijon kartanon kupeessa sijaitseva 1800-luvun lopulla rakennettu kivirakennus kätkee sisäänsä mielenkiintoisen historian. Rakennuksessa on toiminut aikojen saatossa muun muassa meijeri, sauna, pesula, sekä kampaamo ja lasipuhaltamo. Vuodesta 2019 lähtien rakennuksessa vuokralaisena ollut Kulttuurimeijeri ry järjestää rakennuksen keskikerroksen korkeissa ja rouheissa huoneissa kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Talon remontoidut ja lämpimänä pidettävät tilat keskikerroksessa ja rakennuksen yläkerrassa ovat avoinna sesonkiluonteisesti ja tilauksesta myös ympäri vuoden. Lämpimänä olevissa tiloissa on esillä rakennusta ja paikallishistoriaa esittelevää näyttelysisältöä. Rakennuksen yläkerrassa asutaan ympärivuotisesti ja siellä on lisäksi pieni residenssi- ja retriittihuone.

Kartanontie 4

25570 Teijo

Teijon hautausmaa

Teijon Hautausmaa

Pieni, kaunis hautausmaa henkii alueen historiaa. Muistomerkkien alle on haudattu kartanon väen lisäksi sadat Teijon ruukin entiset työläiset perheenjäsenineen ja jälkeläisineen.

Telakkatie 1

25570 Teijo 

Teijon kyläsauna

Kyläsauna ja sepän paja

Teijon kyläsauna on palvellut saunojia yli sadan vuoden ajan. Saunan edessä on pieni suvanto, jossa vesi virtaa jatkuvasti - se ei jäädy edes talvella.

Vierestä löytyvä sepän paja on edelleen toiminnassa.

Telakkatie 17

25570 Teijo

Teijon kartano talvella

Teijon ruukin historia- ja elämyskierrokset

Historian havinaa asiantuntevalla opastuksella.

MATHILDEDAL

Mathildedal

Mathildedalin ruukkitehtaat

Mathildedalin ruukkitehtaat ja historianäyttely 

1800-luvun ruukkialue on historiallista kierrettävää. Nähtävää löytyy Teijon Tehtaat Vuosien Saatossa -näyttely sekä ruukkipyörä.​ Ryhmäpaketit opastavat ruukin historiaan.

Ruukinrannantie 6
25660 Mathildedal

Marinan Merigalleria.jpg

Marinan Merigalleria

Mathildan Marinan vuosittain vaihtuva Merigalleria-näyttely.​

Ruukinrannantie 4
25660 Mathildedal

KIRJAKKALA

Kirjakkala

Kirjakkalan ruukki, Insinööritalo.jpeg

Kirjakkalan ruukki

Teijon ruukkikylistä vanhin, Kirjakkalan ruukki sijaitsee rauhallisen Hamarijärven rannalla. Ruukkialueelta pääsee suoraan kansallispuiston reiteille.​

Hamarijärventie 62
25570 Teijo

bottom of page