top of page
TEIJO

Teijo- kulttuurin kehto

Teijo on matkailualueen kulttuurin Helmi. Teijon ruukinalue on hyvin säilynyt 1700-luvun ruukinmiljöö. Teijon ruukin kartano, sitä ympäröivät talousrakennukset ja ruukinkirkko sekä kokonaisuutta kehystävä maisemapuisto ovat jättäneet pysyvän jäljen monen kävijän mieleen. Teijon Masuunin tuli on sammutettu v.1908, mutta tänään tiloissa palaa luovuuden tuli ja masuunin muurien kätköistä löytyy vireää kulttuuritoimintaa sekä aitoa käsityöläisyyttä.

Teijon ruukinalueelta löydät myös ruumiinravintoa ja ruokailijoita palvelee Ravintola Arkki sekä Masuunin kahvila.  Teijolla on kylien paras palveleva lähikauppa joka omin sanoin: aina auki ja mitä meiltä ei saa niin tilataan.

MATHILDEDAL

Mathildedal - alueen matkailun sydän

Mathildedalin ainutlaatuinen ja jäljittelemätön kylätunnelma on kutsunut vieraakseen monen matkailijan.  Tästä kylästä ei turhaan puhuta ja parhaan kuvan saa, kun astuu itse sen hämyiseen kylätunnelmaan… Pieni varoitus lienee paikallaan, kylähulluus saattaa olla tarttuvaa.

Mathildedalin kylä on alueen matkailun sydänkeskus ja täältä löytyy alueen monipuolisin palvelutarjonta. Tänä päivänä Mathildedalin kylän tunnelman luovat alueen monet yrittäjät.

Mathildedal on hyvin säilynyt Ruukkiyhdyskunta, jonka asemakaava ja sommittelu on huolellisesti suunniteltu. Kylän keskusta on säästynyt voimakkaalta uudisrakentamiselta ja 1800-luvun sommittelu alkuperäisine rakennuksineen on hyvin säilynyt ja nähtävissä vielä tänäkin päivänä.  Mathildedalin historia on vahvasti kytköksissä Teijon kartanon historiaan.

KIRJAKKALA

Kirjakkala - rauhaisa ja luonnonläheinen

Hamarijärven rannalla sijaitsevassa Kirjakkalan Ruukissa on omaleimainen rauhallinen ja luonnonläheinen tunnelma. Kirjakkalan ruukin luonnonkauneus yhdistyy sopusointuisesti historiallisiin rakennuksiin, jotka muodostavat hyvin säilyneen rakennushistoriallisen kokonaisuuden.

 

Nykyisin rakennuksissa toimii Kirjakkalan Ruukkihotelli ja kahvila sekä melontakeskus. Kirjakkalassa mieli lepää ja aktiviteettien parissa arkiset murheet painuvat unholaan. Kirjakkalan ruukkikylästä löytyy vuokrattavaksi kanootteja, sup-lautoja ja polkupyöriä. Kirjakkalan Ruukkihotellia isännöivä Kai Schneider/Extreme Fun järjestää vierailleen myös melontakursseja- ja retkiä.

bottom of page